вівторок, 9 березня 2021 р.

Польська кухня

 



Польська національна кухня достатньо різноманітна і оригінальна. За багатьма компонентами вона подібна до української та російської кухонь, використовуючи, втім, і привнесені елементи кулінарної традиції німецьких і прибалтійських народів. Страви зазвичай дуже ситні, кількість приправ і спецій невелика, але використовуються вони з великим умінням.
З м’ясних страв добре відомі знамениті ковбаси, шинка з хріном, печеня з телятини, запечена з картоплею корейка під цибульним соусом, телячі мізки із зеленню, смажений рубець з вареними овочами «фляки», тушковані в сметані з томатами і червоним перцем курчата, смажена качка «качка», капуста з копченою грудинкою «пожіброда», гусак з яблуками «гес», м’ясо в сметанному соусі «зраж», фарширована гусяча шийка, паштет із зайця, свиняча котлета «котлет шабові», свиняча нога з гороховим пюре «голонка» , печеня з дикого кабана і знаменитий «бігос» — блюдо з різноманітних сортів м’яса і квашеної капусти. Перевага віддається смаженим стравам.
Польща — «країна супів», тут їх сотні і сотні видів. З овочевих супів хороший борщ «Ботвинків», суп з капусти «капусняк», суп з картоплі, овочів і крупи — «крупняк», бульйон з кнедликами і шматочками м’яса «росол», суп з локшиною «зачерка» і сметанний суп «зурек» . Не менш цікаві суп з гусячої крові «черніна», щі по-польськи, суп з свіжих огірків і різноманітні борщі.
Дуже популярні і страви з риби — знаменита печена щука, печена риба з хроном, салат з оселедця, оселедець в сметанному соусі, короп по-польськи (голова коропа подається окремо і вважається святковою стравою), короп, лин або лящ в соусі по-польськи, фрикадельки з риби в соусі з корнішонами, вуха мисливські, рулет з тріски або судака і т. д.
Гриби в Польщі дуже популярні як варені (служать обов’язковим елементом, наприклад, багатьох борщів), так і смажені, тушковані, солоні, мариновані та зі спеціями. Огірки подаються свіжонарізаних з медом, перцем або сметаною. Популярний салат з червоного буряка, салат картопляний з квасолею, оладки з гарбуза з ковбасою, салат з хрону і яблук, салат з червонокачанної капусти «капуста червона» і ін. Картопля подається в смаженому, вареному вигляді і у вигляді оладок з цибулею і сметаною. Найпопулярніша швидка польська страва — «запіканка», довга булочка, запечена з цибулею, сиром і грибами.
Вироби з тіста — неодмінний атрибут традиційного столу. Крім всім відомих клецек ( «пульпети»), які йдуть до багатьох страв, популярні сирні млинці «сирники», пироги з картоплею, сиром або грибами «пироги», лазанки зі шкварками, «вушка» з начинкою і т. д. Традиційним польським десертом є кекс «мазурек», «маковник», кренделі з маком, пісочний рулет з горіховою начинкою, пряники і пряники, а також джеми, торти і інша випічка.
 Дуже популярні безалкогольні напої — квас, киселі, і соки червоної і чорної смородини.
http://countries.turistua.com
Основні назви страв польською.

Супи

  • Chłodnik litewski — хлодник литовський: холодний білий суп з добавкою буряків і вареним яйцем; в польську кухню прийшов з Литви
  • Barszcz biały — білий борщ: приготований на заквасці з житнього борошна, з майораном, з картоплею, іноді з добавкою сметани
  • Barszcz czerwony — червоний борщ: на базі буряків, з добавкою овочів і сметани або з варениками
  • Żurek — журек: на хлібній заквасці, з картоплею, ковбасою або яйцем, іноді суп подається у хлібному батоні
  • Krupnik — крупник: на базі ячменю, з добавкою овочів і шматочків копченого м’яса
  • Kapuśniak — капусняк: на базі квашеної капусти
  • Zupa ogórkowa — суп з огірків: головна складова частина — квашені огірки
  • Zupa koperkowa — суп з кропу: овочевий суп з добавкою кропу
  • Rosół z kurczaka — курячий бульйон: бульйон з вареного курячого м’яса, з локшиною
  • Zupa pomidorowa — суп з помідорів: на базі помідорів, зазвичай з рисом або з локшиною
  • Grochówka — суп з гороху: на базі вареного гороху
  • Zupa grzybowa — грибний суп: головна складова частина — гриби, звичайно зі сметаною
  • Flaki wołowe — яловичі рубці: бульйон з кісток яловичини зі шматочками рубців, м’яса та овочів

Закуски

  • Smalec — смалець: приготований з сала з добавкою цибулі, майорану, іноді також з яблуком або сушеними сливками. Зазвичай подається з квашеними огірками як закуска перед головною стравою.
  • Śledzie w śmietanie — оселедець в сметані: солоний оселедець, часто з добавкою цибулі
  • Boczek ze śliwką — сало зі сливою: смажене сало фаршироване сушеними сливами
  • Tatar — татар: сира пропущена через м’ясорубку яловичина з цибулею і сирим жовтком

Головні страви — Яловичина і телятина

  • Eskalopki z cielęciny — ескалопкі з телятини: філе з телятини в тісті
  • Polędwiczki wołowe — яловичий філей: часто з грибним соусом
  • Ozór wołowy — яловичий язик: приготовані на пару м’які яловичі язики
  • Sztuka mięsa w sosie chrzanowym — шматок м’яса в соусі з хріну: варене яловиче м’ясо з соусом з хрону
  • Zrazy zawijane — яловичий рулет: яловичий рулет фарширований салом, квашеними огірками, цибулею або червоним перцем, политий гострим соусом

Головні страви — Свинина

  • Golonka w piwie — голонка в пиві: жирне, але смачне блюдо, іноді поливається пивом, завжди подається з хріном; баварське блюдо, дуже популярне в Польщі
  • Karkówka — каркувка: печена свинина
  • Kotlet schabowy — свиняча відбивна: панірована свиняча відбивна
  • Kiełbasa — ковбаса: особливо радимо спробувати білу ковбасу; найчастіше подається з квашеним огірком як закуска до пива чи горілки на природі
  • Żeberka w miodzie — грудинка в меді: смажена грудинка з медом

Головні страви — Птиця

  • Kaczka z jabłkami — качка з яблуками: печена качка з яблуками
  • Kurczak de volaille — курка «де волі»: шматочки курки, намазані маслом, фаршировані грибами і шматочками хліба; страва французької кухні
  • Wątróbki drobiowe — куряча печінка: зазвичай смажена, подається з цибулею

Інші м’ясні страви

  • Baranina — баранина: копчені або смажені на рашпері шматочки баранини; страва особливо популярна в гірських регіонах
  • Klopsiki — м’ясний рулет: часто в помідорному соусі
  • Bigos — бігос: смачна страва на базі капусти з добавкою овочів, грибів, шматочків ковбаси і копченого м’яса; традиційне польське блюдо
  • Dziczyzna — дичина: особливо популярні заєць, кабан, фазан
  • Fasolka po bretońsku — квасоля по-британськи: квасоля в помідорному соусі з добавкою ковбаси
  • Gołąbki — голубці: листя капусти фаршировані яловичим м’ясом і рисом; литовське блюдо
  • Kaszanka — кашанка: смажені на рашпері або печені шматочки ковбаси, приготовленої з гречаної каші та свининої крові
  • Szaszłyk — шашлик: смажене на рашпері м’ясо з добавкою овочів; кавказьке блюдо

Риба

  • Karp po żydowsku — короп по-єврейськи: короп в желе з родзинками; єврейське блюдо
  • Łosoś — лосось: зазвичай печений або варений в кроповому соусі
  • Pstrąg — форель: іноді подається в палаючому коньяку або іншому алкогольному напої
  • Sandacz — судак: зазвичай смажений або варений

Вегетаріанські страви

  • Pierogi — вареники: фаршировані капустою з грибами, сиром із картоплею (росіяни), м’ясом, фруктами
  • Naleśniki — млинці: фаршірофанние джемом, фруктами, сиром і так далі
  • Knedle — кнедлі: картопляні вареники фаршировані овочами, в основному сливами

Гарнір

  • Frytki — картопля фрі: популярний у всьому світі гарнір до м’яса та інших страв
  • Kopytka — вареники у формі копит: подаються зі сметаною
  • Kluski śląskie — силезькі вареники: приготовлені з вареної картоплі
  • Kasza gryczana — гречана каша: зазвичай подається з поджаристою скоринкою
  • Placki ziemniaczane — картопляні оладки: оладки з сирої картоплі, смажені на олії

Десерти

  • Faworki — фаворкі: тонкі і крихкі тістечка посипані цукровою пудрою
  • Galaretka — желе: фруктове желе, подається зі збитими вершками або з фруктами
  • Makowiec — Маковець: пиріг фарширований перемеленим маком
  • Pączki — пампушки: фаршировані фруктовим джемом
  • Sernik — сирник: пиріг на базі сиру
  • Szarlotka — шарлотка: яблучний пиріг, іноді подається зі збитими вершками або морозивом

Також можна переглянути сайт, де з відео пояснено приготування основних страв польскої кухні:

Немає коментарів:

Дописати коментар